Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Originale danske idéer mod madspild bragt på kendt verdensmedie

To Press Releases list
Aug 18, 2017

En tredjedel af al den mad, der produceres til mennesker, spildes. En tredjedel! Det skal der gøres noget ved. Derfor spredes nye, originale danske ideer spredes nu ud i verden gennem det berømte Huffington Post, der sine med 60 millioner læsere anses for at være et af verdens mest indflydelsesrige medier.

Grundlæggeren af Stop Spild af Mad, Selina Juul, og lederen af Nestlé i Norden, Michiel Kernkamp, er gået sammen i en opsigtsvækkende blog, som Huffington Post har valgt at give god plads til. Her foreslår de to simpelthen at ’disrupte’ hele fødekæden – og vende tankegangen helt om i madproduktion i verden:

"Tænk, hvis vi kunne vende forsyningskæden for fødevarer helt om og få de perfekte data, så vi kun spiser, hvad vi tilbereder hjemme i køkkenet, og kun tilbereder den mad, som vi opbevarer i hjemmet, og kun opbevarer det, som vi køber, og producenterne kun producerer det, de køber råvarer ind til, og kun producerer, hvad der høstes. Så vil madaffald snart være en ting fra fortiden."

Det er dog ikke så let. Som de skriver, skal forsyningskæden først og fremmest skal være meget bedre til at måle affaldet for at kunne bekæmpe det:

"Uheldigvis forhindrer datakompleksiteten mellem de forskellige dele af værdikæden, at den logiske omvendte forsyningskæde hurtigt kan sættes i gang. Nye udviklinger som net-tilsluttede køleskabe, portionsmål-kasser, opskriftdatabaser, der udløser portionsbaserede fødevarekøb eller E-tailers, der sporer dine forbrugsmønstre, vil hjælpe henimod en mere præcis, forbrugerdatastyret fødevareforsyningskæde. Det vil hjælpe med at reducere spildet, som jo skyldes, at hver del i forsyningskæden kun har muligheden for at forsøge at gætte på eller forudsige, hvad den anden part i kæden skal producere, købe, opbevare eller tilberede. Brug af ny teknologi vil derfor medvirke til at forhindre spildet i første omgang," argumenterer de to i bloggen.

Mange tænker kun på madspild som en udfordring i hjemmet. Men mad spildes massivt over hele verden fra jord til bord – i alle dele af fødevareforsyningskæden. Juul og Kernkamp understreger dog i bloggen, at forbrugerne selv også kan gøre meget for at bekæmpe madspild, og derfor slutter de bloggen med et katalog af nemme ideer til verdens forbrugere. De skriver for eksempel:

"Rester er gratis bonus-mad – skab en ny holdning til dine rester. Når du bruger dine rester, sparer du en tur til supermarkedet, du sparer tid, og du sparer dine penge. Rester fra en kylling kan bruges i en omelet. En fløderest kan fryses og anvendes i supper eller gryder. Hold ”Tøm dit Køleskab-dage” til at bruge alle dine rester. Søndag er normalt en god dag at lave mad med rester. En gang om måneden kan du også holde en ”Tøm-fryser-dag."

Læs bloggen her: http://www.huffingtonpost.com/entry/disrupt-the-food-chain-and-stop-food-waste_us_59949d38e4b00dd984e37bd0

Selina Juul, der netop er blevet medlem af Champion 12.3 under FN vedr. madspild, og Michiel Kernkamp deltager også i flere debatter om madspild, når der 24. og 25. august holdes verdenstopmøde om mad på Christiansborg. Læs mere her: http://mfvm.dk/foedevarer/world-food-summit-2017-better-food-for-more-people/

Yderligere information fås hos:

Martin Broberg, kommunikationschef, Nestlé Danmark: 2321 2371 eller [email protected]

Pressekontakt, Stop Spild af Mad: +45 40 72 06 01

http://www.stopwastingfoodmovement.org

http://www.stopspildafmad.org

Pressefoto af Selina Juul: http://bit.ly/1ViIoi6

Article Type