Tilbage til alle historier
3 minutters læsetid
Det er faktisk ét af de mest relevante spørgsmål at stille sig selv, når det gælder fremtiden for vores planet.

Fra have til ørkener, verden er afhængig af vores evne til at nedbringe, genanvende og genbruge vores affald. Den er afhængig af vores evne til at skabe en verden i den nærmeste fremtid, hvor hvert eneste stykke emballage bliver genbrugt eller genanvendt. Vi forbrugere skal lære, ikke bare at sende vores affald på lossepladsen, men i stedet genbruge det vi kan.  

Plastikaffald er en af de største bæredygtighedsudfordringer, som verden står overfor i dag Mark Schneider, Nestlé CEO

Dette kunne være ordene fra en miljøforekæmper. Faktisk kommer ordene fra Nestlés CEO, Mark Schneider, da han præsenterede en ny forpligtelse til at forbedre virksomhedens arbejde med at nedbringe CO2 udledningen fra plastikemballageaffald. Denne globale udmeldelse repræsenterer starten på en ny fase i Nestlés arbejde med emballage.

Nestlés globale mål er at 100% af vores emballage er genbrugeligt eller genanvendelig i 2025.

Op til 12,7 millioner tons plastik ledes ud i vores have, floder og øvrige vandveje hvert år. Og selvom plastikemballage er centralt, når det gælder at holde vores mad sikker og frisk, så er der stadig et stort arbejde at gøre for at sikre, at vi i fremtiden anvender mindre emballage, at det, der anvendes, er genanvendeligt, og at genanvendelsessystemer er tilgængelige over hele verden.

Fremtidens emballage

Xavier Caro arbejder med at udvikle nyt materiale til emballage hos Nestlés produkttekniske center i Tyskland. Han har dedikeret sin karriere til at skabe mere miljøvenlige emballageløsninger.

 

 

 

Først og fremmest gælder det om at undersøge, hvor meget emballage, der er absolut nødvendigt for et produkt. Det emballage, som ikke kan undværes, skal derefter vurderes. Kan emballages genbruges eller genanvendes? I sit laboratorium undersøger Xavier omhyggeligt de tre lag i emballagen på en pakke med pulveriseret suppe. Han vurderer det inderste lag plast, det midterste aluminiumsfolie og det ydre plastlaminat.

Det er dog størstedelen af emballagen, der er nødvendig. Den spiller en vigtig rolle i at beskytte maden fra skader og bakterier under transport, samt modvirker madspild ved at sikre madens holdbarhed. Emballagen er desuden vigtig for at informere forbrugerne om produktets indhold og næringsværdi. 

Nye teknologier og innovation gør, at vi har et bredere udvalg af emballagemateriale og mere miljøvenlige løsninger til rådighed. Hver gang en ny prototype til emballage er udviklet, bliver den testet for at se, hvor nem og bekvem den er for forbrugerne at anvende. Men når alt kommer til alt, hvis den miljømæssige påvirkning ikke er forbedret i forhold til den oprindelige version, vil den ikke blive anvendt. Så vender Xavier tilbage til sit tegnebræt og fortsætter sin søgen efter at skabe noget, der er endnu bedre.

En ændring i grundlaget for plastikøkonomien

At udvikle ny, miljøvenlig emballage, som er 100% genanvendelig, er kun en del af Xaviers udfordring.

  

Emballagen er lavet af tre forskellige lag

 

 

Emballage, der kun anvendes én enkelt gang, udgør en stor del af plastikaffaldet i miljøet. Det er et problem, som virksomheder som Nestlé arbejder på at løse. Nestlé deltager i the New Plastics Economy, som rådgiver udviklingslande som Indonesien og Filippinerne, hvor plastikaffald i havet udgør et stort problem.

  

Xaviers team tester ny emballage

 

Rundt om i verden tager folk som Xavier Caro udfordringen op. De arbejder for at sikre, at vores mad er pakket på en måde, der holder den sikker og frisk uden at skade dyr og miljø.

Inden 2025 har Nestlé forpligtet sig til, at 100% af emballagen skal være genbrugeligt eller genanvendeligt. Denne forpligtelse er et skridt i den rigtige retning for at ambitionen skal nås.