Sort by
Sort by

Kaffe midt i konflikten

Sydsudans landmænds ekstraordinære modstandsdygtighed

Kaffe midt i konflikten

Hvis kaffe har et fødested, så er det her. Det høje Boma Plateau står skarpt mod Sydsudans østlige grænse, før det fortsætter over til det nærliggende Etiopien. Kendt som ”kaffens fødested” er det et af de eneste steder i verden, hvor kaffebønnen kan findes voksende i det fri.

Kaffeanlægget er dybt forankret i dette områdes historie, men den seneste voldelige og voldsomme fortid har bragt produktionen til en virtuel stilstand. Industrien var alt andet end ødelagt under krigen, der gik forud for landets uafhængighed fra Sudan i 2011.

Ved fødslen af den nye nation blev frøene af et foreløbigt opsving sået. Men inden for et par år blev kampene genoptaget.

Og alligevel er kaffe begyndt at gøre et comeback mod alle oddsene med beslutsomhed af nogle virkelig bemærkelsesværdige sydsudanske landmænd.

Vådmøllerne

I løbet af den opkommende fred, der fulgte uafhængigheden, begyndte Nespresso at arbejde i Sudsydan for at genoplive kaffeproduktion af høj kvalitet ved hjælp af nonprofit-organisationen TechnoServe.

TechnoServe hjalp med at skabe partnerselskaber med de lokale landmænd. De gav adgang til værktøjer, teknisk assistance og træning for at hjælpe landmændene med at dyrke den højeste kvalitets afgrøde, der passer til det krævende internationale marked.

De første kaffekooperativer blev etableret i Sydsudans Yei-region og flere vådmøller blev bygget. Disse forarbejdningsanlæg gør den høstede frugt til kaffebønner og gør den klar til eksport. Vådmøllerne spiller en central rolle i forbedringen af kvaliteten af slutproduktet.

De giver også landmændene direkte fordele.

”Det har givet mig som kvinde mindre arbejde – især afskalling (fjerne skal fra kaffebær, red). Jeg brugte en slibesten eller en mørtel, men nu bruger vi vådmøllen til forarbejning,” siger Hellena Atiku, en landmand fra Inutu Cooperative.

Første afgrøde

Alt dette arbejde bærer snart frugt. ”Suluja to South Sudan” oversættes som ”Begyndelsen af Sydsudan” i den lokale Kakwa-dialekt. Det hedder Nespressos lille batchkaffe, den første afgrøde, der nogensinde blev eksporteret fra Sydsudan i 2015.

Med et land, der er næsten fuldstændig afhængig af olie til sine valutaindtægter, er der nu håb om, at kaffe kunne blive den næstbedste eksport

Stille skarpt

Selvom konflikten betyder, at TechnoServe-medarbejdere ikke længere kan arbejde i Sydsudan, støtter de stadig landmændene. En ugentlig radioudsendelse hjælper med sæsonbestemt rådgivning og giver opfølgende træning.

Produceret fra naboen Uganda udsendes programmet på tre forskellige sprog på Sydsudans populære radiostation, Spirit FM.

At hjælpe kaffebønderne til at blive fagfolk og opnå væsentligt højere indkomster og udvikle deres levevilkår er fantastisk. Paul Stewart, TechnoServe

”Det har været et spændende samarbejde med landdistrikterne og Nespresso for at starte med at opbygge en kaffebranche, der kunne skabe en bæredygtig indtægtskilde for 50.000 familier i fremtiden,” siger Paul Stewart, Regional Director, Coffee Initiative hos TechnoServe.

”Sydsudan er ekstremt underudviklet i forhold til sine naboer, så det at kunne hjælpe landmændene i at blive profesionelle kaffebønder og opnå væsentligt højere indkomster, og udvikle deres levevilkår er fantastisk.”

Opnå fred

”Kaffefarme har en lang historie om at bygge fredelige områder i meget ustabile områder. Vi drak vores første kop kaffe i sommers, og det smagte lidt bedre, i det vi vidste, at det kom fra folk, der har arbejdet så hårdt for normalitet og fred.”

The United States Agency for International Development, USAID, har for nylig tilsluttet sig Nespresso/TechnoServe-partnerskabet og bidrager til at udvide projektet.

Det vil nu hjælpe flere landmænd i områder, hvor kaffefarmning starter. På samme måde som i de eksisterende voksende områder, vil kaffe give den mest nødvendige indkomst og sikkerhed for disse landmænd og deres familier.