Sort by
Sort by

Stop madspild

10 ting du kan gøre for at stoppe madspild

Stop madspild

Vi ved alle, hvor let det er at lade bananen blive brun og for gammel eller et brød blive muggent, eller bare ikke få spist de sidste rester, som vi så omhyggeligt har gemt i køleskabet.

Så vi forstår allesammen problemet på et personligt plan. Hvad der er sværere at forstå, er dog, hvor meget vores individuelle affald tilføjer. Ca. En tredjedel af den fødevare, der produceres i verden hvert år – ca. 1,3 mia. tons – går tabt eller spildt.

1/3 af al produceret mad for mennesker går tabt eller spildt!

 

I udviklingslande kan affald ofte skyldes problemer i produktionsprocessen eller mangel på lagerfaciliteter.

I rigere lande er problemet i slutningen af forsyningskæden; problemet er os. Vi smider omkring 30% af al vores mad ud.

Hvert år spilder forbrugerne i rige lande næsten ligeså meget mad (222 mio. Tons), som hele den samlede fødevareproduktion i Afrika syd for Sahara (230 mio. Tons).

Tip: sæt det nye mad bagerst i køleskabet, så du spiser det gamle mad først.

 

Omkostningerne er svimlende. Vandet bliver spildt ved voksende afgrøder, gødninger og brændstoffer, der anvendes i produktion og transport og drivhusgasser udgives, når fødevarer rådner på lossepladsen. Og det er før vi selv har overvejet de penge, vi spilder på mad, men som vi aldrig bruger. Her er 10 måder, hvor du kan løse problemet.

1. Planlæg din shoppetur

Planlæg ugens måltider og lav en detaljeret indkøbsliste med de ingredienser, som du har brug for. Hold dig til denne liste.

2. Lær din fryser at kende

Uanset om det er til opbevaring af ingredienser eller rester, kan fryseren hjælpe dig med at reducere madaffaldet. Frys overskydende frugt og grøntsager ned, når de er i sæson, frys brød og andet mad ned, som du ellers er langsom om at komme igennem.

Forbered og tilbred letfordærvelige produkter og frys dem derefter ned til senere brug.

3. Lær om udløbsdatoer

Vi har udviklet en vane med at tackle salgsdatoer som datoen til at smide maden ud, hvis den ikke når at blive spist. Selv anvendelses- og best-by-datoer er ikke skrevet i sten.

USA’s Department of Agriculture Food Safety and Inspection Service siger, at med undtagelse af modermælkserstatning, så hvis datoen passerer under opbevaring i hjemmet, så skal et produkt stadig være sikkert og sundt, hvis det håndteres korrekt. Det siges at ”ødelagt mad vil udvikle en lugt, smag eller tekstur som følge af naturligt forekommende ødelæggelsesbaktier. Hvis noget mad har udviklet sådanne ødelæggelseskarakteristika, bør den ikke spises.” Find ud af mere om, hvordan du er fødevaresikker.

4. Opbevar mad de rigtige steder

At holde mad ved den korrekte temperatur kan give et stort løft til levetiden. Heart.org fortæller, hvor du kan sætte dine frugter og grøntsager for at få dem til at vare længere. Når du har udtænkt, hvilke fødevarer der skal stå i køleskabet, så find ud af hvorhenne i køleskabet, der er bedst. Igen vil dette medvirke til at udvide holdbarheden af dine friske fødevarer.

5. Opbevar mad de rigtige steder

Lav flere måltider på én gang for at spare energi, vand og tid.

At have forberedt måltider, der ligger i fryseren, reducerer også fristelsen til at købe takeaway eller andet uplanlagt køb af fødevarer.

6. Kontrol af portionsstørrelse

Så kedeligt som det lyder, er det vigtigt. Ved at kontrollere mængden af mad på din tallerken begrænser du ikke kun antallet af kalorier du optager, men også mængden af mad, der ender i skraldespanden.

Start med en lille portion og tag en ekstra, hvis du vil.

7. Du skal vide, hvad du har

Hold øje med hvad der er i dit køleskab. Mange portioner af rester ligger og lurer bagerst i køleskabet for at blive opdaget, når de er gået langt over deres holdbarhed.

Et ryddeligt køleskab betyder, at du kan se hvad der skal spises hurtigt og hvilke ingredienser, du behøver og ikke behøver at købe i butikkerne. Sørg også for at sætte nye varer bagerst, så du spiser de ældre ting først.

8. Donér til fødevarebanker

Hvis du stadig har for meget mad, så overvej at donere det til en anden, der har brug for det. Det kan være en nabo, en familie eller en lokal fødevarebank. Nærende, sikker og uberørt mad kan være en stor hjælp til dem i nød.

9. Lav kompost ud af madrester

I stedet for at kaste maden i skraldespanden – så lav kompost af det! På den måde bliver den til næringsrid gødning snarere end bare skrald på en losseplads.

Men kompostering bør være en sidste udvej. The US Environmental Protection Agency har et fødevaregendannelseshierarki om, hvordan vi bruger vores mad, idet vi først siger, at 1. vi skal reducere det affald vi skaber, 2. donere maden, 3. forsøge at fodre husdyr med det, 4. bruge affald til industriel energi og 5. kompost.

10. Hold styr på dit affald

For at hjælpe med at reducere dit madaffald, skal du prøve at lave en liste over, hvad der bliver smidt ud hver uge. Du vil blive overrasket over, hvor meget det ender op i og det kan vise et mønster for overkøb.

I sidste ende vil du spare penge og hjælpe til i kampen mod madspild.