Sort by
Sort by

Der skal en revolution til

To Press Releases list

Det skortede ikke på opfordringer, da god mad og ernæring var på dagsordenen i debatten ”Hvad skal vi med medicin? Vi har da mad!” på Madens Folkemøde på Lolland lørdag 11. maj.

Umahro Cadogan, kendt fra bl.a. TV-programmet ”Kan man spise sig rask?” på TV2, var ikke bange for at tage bladet fra munden i paneldebatten, som TV-læge Charlotte Bøving styrede, og hvor Mahad Huniche, direktør i Region Sjælland, og Susanne Wolff, videnskabelig rådgiver i Nestlé Health Science, også deltog:

”Der skal en revolution til. Politisk. Nationalt. I fødevareindustrien. Når man først er blevet syg, er det kun én selv, der kan gøre noget. Der skal ske noget ret bombastisk.”

Han pegede på, at ernæring og sund mad ikke er det store issue blandt læger, ja i det hele taget i sundhedssektoren:

”Hvorfor har vi ikke recepter på grøntsager og frugt? Bælgfrugter og bær? Med tilskud? Det ville her og nu gøre det nemmere for mennesker at lave god mad.”

Susanne Wolff, der også er Ph.D. i Human Ernæring, var meget enig: ”Ernæring skal have en større plads i sundhedssektoren. Det vil gavne patienters sundhed, og samfundet kan spare 10 pct. på indlæggelserne. Mad kan mere end at smage og mætte, og den viden skal løftes ind i forebyggelse og behandling. Ernæring nytter,” sagde hun med henvisning til en ny kampagne af samme navn fra FMF – Branchenetværket Fødevarer til Medicinske Formål.

Regionsdirektør Mahad Huniche, der som Charlotte Bøving påpegede ”sidder med rammerne i sundhedssektoren”, sagde, at sektoren har en såkaldt ”fixerkultur”: ”Sundhedsvæsenet har en fixerkultur. Derfor bruger man ofte medicin. Men sundere mad, ernæring, mere motion er meget, meget vigtigt. Vi har talt meget om fixerkultur i sundhedsvæsenet, og nu må vi løse det. På papiret ser det nemt ud. Men hvem har opgaven med at flytte kulturen i sundhedssektoren?”, spurgte han.

Det fik ordstyrer Charlotte Bøving til at foreslå en national handlingsplan:

”Lad os få en national handlingsplan. Mere idræt i skolerne. Bedre uddannelse af de dygtige mennesker, der hver dag tager sig af børn, ældre, patienter og så videre. Folk bliver federe i Danmark, og de bliver også mere usunde. Det er ikke nok, at vi er to ildsjæle, der går på tv og fortæller om det,” sagde hun med humoristisk henvisning til Umahro Cadogan og sig selv i panelet.

Det var Susanne Wolff enig i:

”Ernæring er underprioriteret. Der skal fx screening til, allerede før patienter indlægges. De har ofte lidt et vægttab inden indlæggelse, og når man ved, hvor meget det kræver fysisk at komme igennem en operation, fx for en kræftpatient, er det meget vigtigt at tage fat i ernæring så tidligt som muligt i forløbet. Ernæring skal indtænkes bedre før, under og efter et behandlingsforløb,” fastslog hun. Debatten på Madens Folkemøde var arrangeret af Nestlé Danmark.

Yderligere oplysninger fås hos kommunikationschef Martin Broberg, Nestlé Danmark: [email protected]