Sort by
Sort by

Et godt liv

5 grunde til at din morgenkaffe gør noget godt

Et godt liv

Hvis du drikker nogle af de mere end to milliarder kopper kaffe, der bliver drukket rundt om i verden hver dag, kan du godt undre dig over, hvor den kaffe kommer fra. Hvordan har farmerne det? Hvilken indvirkning har det på verdensplan?

Der er masser, som vi kan gøre som enkeltperoner for at reducere den indvirkning, vores kaffe har på miljøet. Vi kan købe en genanvendlig kop, genbruge emballagen og kun koge lige præcist den mængde vand, som vi har brug for hver gang vi skal have én kop kaffe. Alle hjælper på deren egen måde.

Men hvad med de virksomheder, der laver din kaffe? Som verdens største kaffeproducerende virksomhed køber Nestlé flere kaffebønner end nogen anden. Det betyder, at det kan gøre en stor forskel, og vi har en god mulighed for at have en positiv indflydelse.

Her er 5 grunde til at din morgenkaffe gør noget godt.

1. Arbejdspladser

Kaffeproduktionen beskæftiger millioner af mennesker over hele verden. Høsten støtter levevilkår, betaler skolepenge og brødføder familier i mange af de områder, der har det største behov.

Men vi kan ikke tage kaffeindustriens fremtid for givet. Klimeændringer, plantesygdomme, dårlige landbrugsteknikker og massemigration fra langbrugsregioner til byer truer alle sammen fremtiden.

At sikre, at der er arbejdspladser i fremtiden, handler ikke kun om at hjælpe landmændene med at dyrke mere kaffe på kort sigt. Det drejer sig om at gøre kaffeindustrien en arbejdsplads, som folk kan være stolte af – en, som deres børn vil fortsætte i.

2. Samme rettigheder

Kaffelandbrug ses som en mands arbejde i mange dele af verden, men det behøver det ikke at være. I Kenya er der for eksempel kvindelige kaffedyrkere, men de får ikke altid chancen for at være førende inden for branchen.

Derfor blev Nestlés Køn- og Ungdoms-programmer oprettet.

Projektet træner kvinder i at gå fra normale kaffefarmere til eksperter inden for kaffeverdenen. De trænes i alt fra kaffeproduktion til ledelse og sundhed. De deler så den viden og de færdigheder med deres lokalsamfund for at uddanne deres jævnaldrende.

Resultaterne har vist et signifikant antal kvinder, der nu kommer frem for at deltage i kaffehøstningen. I de første tre år har uddannelsen ført til, at antallet af kvindelige eksperter i denne branche er steget med 83%.

3. Bekæmpelse af fattigdom

Kaffebønder er meget afhængge af prisen på råproduktet på verdensmarkedet. Udsvingene kan gøre det svært for dem at investrere i det næste års afgrøde. Tidligere har voldsomme fald i kaffeprisen sat mange småbønder ud af drift.

Ved at hjælpe kaffebønder med at forbedre effektiviteten, reducere deres omkostninger og forbedre kvaliteten af deres afgrøder, bliver de mindre påvirket af prisudsving.

Fx på Filippinerne har Nescafé løbende jord- og vandbevaringsprogrammer på kaffefarme i hele regionen, som viser sig at være særligt gavnlige i løbet af årets tørre måneder.

Programmet fokuserer på at opmuntre kaffebønderne til at dyrke planten Jatropha Curcas, lokalt kendt som ”tuba-tuba”, som en sekundær afgrøde. Som en god kilde til glycerol og biodiesel kan Jatropha Curcas yde en ekstra indtægt samtidig med at det forhindrer jorderosion.

At tilbyde mikrofinansieringsordninger til landmænd hjælper dem også med at planlægge fremad. Det betyder, at de ikke skal vente på ”et godt år” for at investere i fremtiden.

Projekter til forbedring af uddannelse, folkesundhed og vandforsyning i kaffedyrkningsområder bidrager også til at reducere fattigdom.

4. Miljøet

I de seneste årtier har bekymringen om kaffeproduktionens virkninger på miljøet og økonomien i udviklingslandene drevet væksten af bæredygtig kaffe.

Bæredygtighed – et miljøs evne eller et system til at forblive forskelligartet og produktivt over en længere periode – afhænger af mange faktorer.

Nescafé fremmer bæredygtigt landbrug ved at uddanne landmændene om, hvordan man sparer vand, og hvordan man rengør og recirkulerer vand, der anvendes i fræsningsprocessen.

Rainforest Alliance er en global velgørenhedsorganisation, der arbejder for at bevare biodiversiteten og sikre bæredygtige levevilkår. Netværket for bæredygtigt landbrug er en gruppe af velgørende organisationer, der tilskynder til udvikling af landdistrikterne og biodiversiteten.

Under Nescafé-planen har erfarne landbrugsspecialister fra begge grupper arbejdet sammen med Nescafé for at mixe moderne videnskabelige metoder med landmændenes traditionelle visdom. Dette hjælper landmændene med at bevare naturressourcer, beskytte økosysterme og forbedre kvaliteten og diversiticere deres afgrøder.

Derfor blev Nescafé-planen udviklet. Det er en forpligtelse at investere over 260 mio. CHF (over 1,7 mia. DKK) i kaffeprojekter verden over mellem 2010 og 2020 for at understøtte den langsigtede bæredygtighed af kaffe.

5. Fremtidige høstarter

Når kaffetræer bliver gamle, falder det antal af bønner, som de normalt producerer, og de bliver sårbare over for plantesygdomme.

I Colombia findes der fx en sygdom, der hedder ”leaf rust”, som har påvirket kaffebønderne de seneste år, hvilket har haft alvorlig indflydelse på kvaliteten og produktiviteten af disse kaffetræer.

Derfor arbejder Nescafé i Colombia med den colombianske Coffee Growers Federation for at forbedre kaffebøndernes træ-lagre.

Nestlé har leveret 28 millioner nye ”leaf rust”-resistente træer til colombianske landmænd. De er blevet givet gratis og uden forpligtelse til at sælge kaffe tilbage til Nescafé.

Disse træer, der vokser fra frø i lokale planteskoler, er mere produktive, hvilket øger landmændenes indkomster og fremtidige sikkerhed, samtidig med at de sikrer afgrøder af høj kvalitet. Samlet set er mere end 4.400 hektar kaffefarme blevet renoveret med ”leaf-rust”-resistente træer.

Der er en masse gode ting ved kaffe, og mange gode ting som kaffeproduktionen kan gøre. Der findes alle disse grunde, og når du nyder din morgenkaffe, kan du være sikker på, at det ikke kun er dig, der nyder godt af den.