Sort results by
Sort results by

Lever 0-4 årige sundt nok?

Sådan kan udfordringerne med børns ernæring og motion vokse af sig selv

Lever 0-4 årige sundt nok?

Midt i al travlheden i hverdagen er det ikke altid, at man som forælder når at have fuldt oveblik over de ’store ting.’ Hvordan ved vi, om en familie med små børn har en sund adfærd? Men det kan et nyt studie heldigvis kaste lys over – det har nemlig grundigt undersøgt, hvad spædbørn og børn reelt gør.

Studiet er fra USA, men har mange danske ligheder. ”Preventing Chronic Disease”, der er en udgivelse fra US Center for Disease Control (CDC), har nemlig offentliggjort Nestlé-studiet ”Feeding Infants and Toddlers Study” (FITS). FITS er den største amerikanske undersøgelse af småbørns spisemønstre, ernæring og livsstil, og den fokuserer på børn fra 0-4 år.

Et område undersøgelsen så på, var forældrenes forståelse for deres børns sundhedsadfærd. For det er meget vigtigt, hvordan forældrene ser på deres børns kost og aktivitet. Deres synspunkter afgør nemlig, hvordan familierne forsøger at opfylde anbefalingerne om kost og fysisk aktivitet.

Nestlé-studiet undersøgte forældrenes opfattelser og børns adfærd i forhold til anbefalinger fra American Academy of Pediatrics (AAP), som har udarbejdet Healthy Active Living for Families-projektet, der er støttet af Nestlé Nutrition Institute.

Og stemte anbefalingerne så overens med virkeligheden for de små børn...?

Frugt & grønt

Anbefaling: Spis frugt og grøntsager fem gange om dagen
 
Undersøgelsens resultat: De fleste forældre troede, at deres barn fik nok frugt og grøntsager. Men i virkeligheden opfyldte kun 30 pct. af børnehavebørnene anbefalingen med de 5 daglige portioner.

Skærmtid

Anbefaling: Begræns skærmtiden til 2 timer om dagen for børn over 2 år. Ingen skærmtid for børn under 2 år.

Undersøgelsens resultat: Kun 2 pct. af småbørnene opfyldte anbefalingen uden skærmtid, hvorimod 79 pct. af børnehavebørnene opfyldte anbefalingen at begrænse daglig skærmtid til 2 timer eller mindre.

Fysisk aktivitet

Anbefaling: Stræb efter mindst 1 times fysisk aktivitet om dagen
 
Undersøgelsen fandt: Ca. 56 pct. af småbørnene og 71 pct. af børnehavebørnene opfyldte anbefalingen med mindst 1 times daglig fysisk aktivitet.

Sukkerholdige drikkevarer

Anbefaling: Begræns forbrug af sukkerholdige drikkevarer
 
Undersøgelsen fandt: Ca. 56 pct. af småbørnene og 52 pct. af børnehavebørnene opfyldte anbefalingen at begrænse forbruget af sukkerholdige drikkevarer.

Ud fra disse resultater ved vi, at amrikanske småbørn og børnehavebørn ikke opfylder anbefalingerne til diæt og aktivitet. Forældre gør et godt stykke arbejde med at opfylde anbefalingerne om fysisk aktivitet, og de ved, at deres barns kost bliver mindre sundt, når de bliver ældre. Der er dog behov for et øget fokus på børnenes adfærd.

Vores resultater viser, at forældre har brug for mere uddannelse og vejledning om mange aspekter af sund mad, siger Denise Deming, Ph.D., seniorforsker fra FITS US.

En dansk kostundersøgelse fra 2006-2007 fra DTU Fødevareinstituttet viser, at børn i alderen 0-4 år har en kost, der indeholder for meget mættet fedt og salt – og for nogle børn også for meget sukker. Ligeledes kan der med fordel arbejdes på at øge indtaget af grøntsager og fisk i småbørnenes kost.

”Der er begrænset med viden om helt små børns fysiske aktivitet, og det er derfor tiltrængt med mere forskningsbaseret viden inden for denne gruppe af børn. Så alt i alt bringer FITS studiet mange gode ting med sig,” siger Linda Tietze, der er videnskabelig rådgiver i Infant Nutrition hos Nestlé i Norden.

FITS-undersøgelsen udfylder et vigtigt hul i informationen om små børns kost og aktivitet. Denne forskning understøtter Nestlés bestræbelser for at bidrage til ernæring til spædbørn, småbørn og førskolebørn, og baseret på disse data udvikler Nestlé produkter, der er videnskabsbaserede og giver den rette ernæring.
Her stopper det ikke. Nestlé har igangsat en ny stor FITS-undersøgelse, der indsamler data på mere end 3.000 spædbørn og småbørn. De nye data opdaterer vores viden om mange aspekter af småbørns kost og livsstil.