Sort results by
Sort results by

Nul vand

Det er muligt at bruge ”nul vand” i fabriksproduktion – her er hvordan

Nul vand

Industrien er en tørstig ting. Efter landbruget er det den største forbruger af ferskvand rundt om i verden. Ca. 22% af vores vand bruges af industrien sammenlignet (pdf, 2 Mb) med 8% i vores hjem.

I USA alene er industriel vandforbrug omkring 6 milliarder liter hver eneste dag.

Så hvordan i alverden lave man en ”nul vand”-fabrik?

Innovativ teknologi

Når det kommer til at spare på naturresscourcer, holder innovation ofte nøglen. Det er bestemt tilfældet hos Nestlés mælkepulverfabrik i Lagos de Moreno i Mexico.

Den banebrydende fabrik, der åbnede i 2014, ekstraherer vand fra mælken, som den behandler i stedet for at udnytte en ydre forsyning. Dermed sparer man 1,6 millioner liter vand om året – ca. 15% af Nestlés samlede vandforbrug i Mexico. Og teknologien, som har forvandlet den mexicanske fabrik, vil snart spare endnu mere vand andetsteds.

To fabrikker i Brasilien er gået ”nul vand”, og yderligere fire fabrikker kommer til at være det inden 2018. Fremadrettet er der planer for faciliteter i Sydafrika, Indien, Pakistan, Kina og Californien.

En værdifuld ressource

Efter årens tørke forstår Californien, hvad en værdifuld ressource vand er.

Bestræbelser på at reducere mængden af vand, der anvendes i industrien, er af særlig betydning. Nestlé reducerer vandforbruget ved de fem vandflaskeanlæg og fire mad- og dyreplejefaciliteter i staten.

Der er allerede arbejdet på at omdanne mælkefabrikken i Modesto. Som et ”nul vands”-anlæg vil det ikke bruge lokale ferskvandsressourcer til sine aktiviteter.

Det 7 mio. CHF-projekt skal spare næsten 286 millioner liter om året, når det afsluttes i 2018.

På Nestlé-fabrikker i Bakersfield og Tulare er der besperalser på mere end 98 millioner liter vand hvert år gennem vandforebyggende foranstaltninger. Disse vil potentielt reducere fabrikkernes absolutte årlige udtagninger med 12% i forhold til niveauerne i 2014.

Nestlé Waters’ flaskeanlæg i Californien skal spare 208 millioner liter vand om året. Det er en reduktion på næsten 8% i forhold til 2014. Og der arbejdes på at implementere Alliance for Water Stewardship-standarden i hver af fabrikkerne.

Tre-trinsbesparelse

Nestlé bruger en 3-faset tilgang til at reducere vandet på sine fabrikker rundt omkring i verden.

For det første undersøger ingeniører måder at optimere de eksisterende produktionsprocesser for at reducere vandforbruget. For det andet undersøger de muligheder for at genbruge det vand, der allerede er blevet brugt. I tredje fase implementerer de innovative metoder til at udvinde vand fra råmaterialer og genbruge det. ”Nul vand”-fabrikken er et eksempel på tredje fase-innovation.

Denne tre-fasede tilgang har været brugt på mere end 80 fabrikker verden over, hvilket muliggør en samlet reduktion i vandforbruget på 25% siden 2010.

I hele virksomheden har Nestlé 516 vandbesparende projekter på sine fabrikker, der sparer 3,7 millioner m3 vand hvert år. Det svarer til 1500 olympiske svømmebassiner.

Den globale forskningsorganisation World Resources Institute hjælper også Nestlé med at spare vand ved at sikre, at vandforvaltningen er miljømæssigt, socialt og økonomisk fordelagtigt.

Innovation og omhyggelig styring har hjulpet Nestlé med at reducere vandforbruget med en tredjedel i løbet af de sidste 10 år. Men jobbet er aldrig færdigt. Virksomheden gennemgår løbende sit brug af ressourcer og er forpligtet til at holde sig i fronten af indsatsen for at øge effektiviteten og reducere alle former for affald, hvor det er muligt.