Sort by
Sort by

Sund morgenmad bør baseres på fuldkorn

Om morgenen bør du spise en sund morgenmad.

Sund morgenmad bør baseres på fuldkorn

Det lyder som en selvfølgelighed. Men det er bestemt ikke alle danskere, der gør det.

Morgenmad giver energi til dine muskler og hjerne, og det bryder nattens lange faste. En nærende morgenmad kan også regulere appetitten og reducere risikoen for unødvendige snacks i løbet af dagen.

Ifølge en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for Nestlé *) siger dog kun halvdelen af de 18-34-årige danskere, at de spiser morgenmad hver dag. De ældre spiser oftere morgenmad. Ifølge undersøgelsen sagde 81 procent af 65-årige (og derover), at de spiser morgenmad hver dag.

”Morgenmad er absolut værd at spise. En sund morgenmad giver et godt grundlag for det daglige næringsindhold,” siger Per Frank, der er Nestlés nordiske chef for ernæring, sundhed og velvære.

Når du vælger din morgenmad, er det vigtigste, at det er sundt. Usund mad er lige så dårligt et valg for morgenmad, som det er for enhvert andet måltid.

Sund morgenmad bør være baseret på fuldkorn og indeholde nok protein og næringsstoffer. Morgenmaden har en tendens til at have en lidt højere indtag af kulhydrater end andre måltider i løbet af dagen. Morgenmad er for mange mennesker det måltid, hvor danskerne bruger mest fuldkorn og fiber, fx ved at spise produkter med hele korn (fx rugbrød) eller havregryn.

Valg af fuldkorn er en pålidelig måde at sikre sig en nærende kost og reducere risikoen for de mest almindelige ikke-smitsomme sygdomme, såsom Type 2-diabetes, hjerte-karsygdomme og visse kræftformer. Desuden viser forskning, at morgenmad har en kortsigtet, positiv indvirkning på vores opmærksomhed og præstation (fx i skolen eller på jobbet).

En varieret morgenmad omfatter hele korn, mælkeprodukter og grøntsager, frugt eller bær. Til morgenmad er det også godt at spise protein, såsom kvark, æg eller nødder. Hvis morgenen er stressende, er det godt at have forberede morgenmaden aftenen før. ”Du kan fx lave en velsmagende og sund smoothie om aftenen ved at blande vand, bær og bananer, yoghurt eller hytteost og hele korn,” siger Per Frank.

”Nestlé Madbarometer 2016”-undersøgelsen er udført for Nestlé af analyseinstituttet YouGov. I alt 1012 CAWI interviews er blevet gennemført med danskere over 18 år i perioden 4.-12. februar 2016.