Sort by
Sort by

Vestafrikansk drama

Hvordan en sæbeopera hjælper Vestafrika med at komme af med syge afgrøder

Vestafrikansk drama

Melodramatisk, sentimental og i sidste ende disponel; Verden elsker måske en god sæbeopera, men programmerne giver sjældent meget alvorlig respekt.

Men sæbeoperarer er blevet krediteret med at hjælpe med at indlede store ændringer i samfundsmæssige holdninger – fra øget accept af ting, som ægteskab med forskellige etniske baggrunde til større opmærksomhed omkring spørgsmål som vold i hjemmet. Sæbeoperarer underholder, men de uddanner også.

Derfor er der i en landsbyer i hele Vestafrika en krig for at ødelægge en afgørde sygdom, ved kun at bruge en lastbil, en videoprojektor og en lille hvid skærm.

Dødelige toksiner

Fjenden i denne krig er mykotoksin – gift produceret af en svamp, der er meget vanskelig at fjerne, hvis den udbreder sig til fødekæden. Hvis man spiser fødevarer, der er forurenet med mykotoksiner, kan det forårsage sundhedsmæssige problemer, og endda nogle gange være dødelige.

Berørte afgrøder kan selvfølgelig også være værdiløse.

I Ghana og Nigeria i 2007 måtte Nestlé afvise omkring halvdelen af de lokalt dyrkede korn, der blev leveret til sine fabrikker, fordi de indeholdt høje mykotoksinniveauer.

Virksomheden måtte derefter importere korn for dække underskuddet. Det betød, at ppriserne gik op, og de lokalsamfund, hvis afgrøder ikke kunne anvendes, havde et betydeligt økonomisk tab.

Mange landmænd, der høstede afgrøde af dårlig kvalitet, blev presset ud af markedet. Og hvis de måtte stole på deres egne korn til eget mad til dem og deres familier, så tog de også en alvorlig ricisi med deres helbred.

Spred ordet

Problemet endte ud med manglende forståelse for, hvordan man minimerer mykotoksins virkning. Så den oplagte løsning var en form for uddannelses kampagne.

Nestlé har sammen med partnere i regeringerne Ghana og Nigeria, og med the International Institute of Tropical Agriculture, oprettet the Grains Quality Improvement Project for at forbedre landbrugspraksissen.

Projektet fokuserede på at forbedre kvaliteten og sikkerheden af de producerede korn. Landmændene blev opfordret til at tage undervisning.

Alle oplysningerne var der, lærerne var gode, men landmændene blev ikke overbevist om at komme og lære.

Så lærerne begyndte at besøge landmændene i markerne og tage dem med ud og se godt kørende gårde, der producerede gode afgrøder af høj kvalitet.

Derefter viste de dem de ødelagte afgrøder. Kontrasten hjalp med at fremhæve fordelene ved god langbrugspraksis.

Se og lær

Der var stadig brug for at være mere bevidst om problemet og en måde at uddanne alle i samfundet. Det var her sæbeoperaren kom ind.

Om aftenen ankom en mobilbiograf i hver landsby for at vise et drama, der forstærkede de budskaber, som landmændene havde modtaget i løbet af dagen.

Sæbeoperaren fortalte historien om to familier, hvor lokale aktører spillede rollerne. I den første familie lytter landmanden ikke til de gode råd fra sin kone. Hans afgrøder er ødelagte, og hans familie bliver syg.

I den anden familie modtager bonden træningen og lytter til hans kones rådgivning. Familien producerer en sund afgrøde af god kvalitet, der kan sælges på markedet.

Udover at fremme dydene ved at lytte til deres koner, har showet også hjulpet hele samfundet til at forstå, hvad der skal gøres for at forbedre afgrøderne.

Otte år efter uddannelsen blev lanceret, er resultaterne imponerende. Afvisningsraten for korn ved fabriksporten er faldet fra 50% til kun 2%.

Det betyder bedre indkomster for landmændene, reducerede sundhedsricisi for dem og deres familier og et pålideligt og bæredygtigt udbud af lokalt produceret korn til fabrikkerne.

Et nyt partnerskab

Projektet har været så vellykket, at Nestlé har annonceret et nyt partnerskab med the United States Agency for International Development (USAID) og ACDI/VOCA som et led i Feed the Future-projektet for yderligere at sprede bedre landbrugspraksis i Ghana.

Fællesforetagendet vil hjælpe endnu flere landmænd med at dyrke korn af bedre kvalitet ved at dele de nyeste afgrøder, høst og opbevaringsteknikker.

Igen kan de resulterende kvalitetskorn derefter sælges til virksomheder som Nestlé samt give sikker mad til landmændene selv.

En stor forskel

Omkring 50.000 ghanesiske landmænd og deres familie har allerede lært om farerne ved mykotoksiner, og hvordan man kan forhindre dem.

Jeg kan nu betale mine børns skolegebyrer, og jeg har råd til at sy deres skoleuniformer. Og jeg har endda lidt ekstra indkomst. Samata Alidu, landmand

Hun har fordoblet sin majsproduktion og reduceret affaldet.

”Virkningen på vores samfund har været enorm,” siger hun.

Og sæbeoperaren fortsætter sin rejse gennem landet. Den lille hvide skærm bliver sat op i landsby efter landsby, aften efter aften, underholdende og uddannende; den hjælper samfund til at beskytte både deres helbred og deres levebrød.