Sort by
Sort by

Barsel bør tælle som ledelseserfaring

barsel
"Skal du på barsel? Fedt! Gratis lederuddannelse til Nestlé!"
Sådan siger HR-direktør Mikala Larsen med et smil, når en medarbejder skal på barsel.

Men det er ikke alle, der ser nuanceret på barsel i Danmark. Når et barn kommer til verden, tager danske kvinder fortsat den største del af barslen – og ofte næsten hele barslen. Danmark er desværre stadig ikke dér, hvor mange mænd tager lang barsel. Dette mønster koster typisk kvinder 3-5 år af karrieren og gør det sværere for dem at blive ledere senere hen. Og kvinder, der får børn under studiet, må pga. børn derhjemme fravælge studiejob. Det rammer dem efter endt uddannelse, fordi den manglende erhvervserfaring gør, at de så kan have svært ved at få job.

Derfor opfordrer Mikala Larsen, nordisk HR-direktør i Nestlé, nu til, at samfundet begynder at se på barsel på en mere nuanceret måde, så barsel vurderes som mindst lige så værdifuldt som ledelseserfaring. Det vil være et vigtigt spring henimod ligestilling, mener Mikala Larsen:

Vi trænger til en debat om barsel – hvad det at få et barn reelt giver en forælder ikke bare som menneske, men også som medarbejder. Man vokser som menneske af forældreansvaret, så man kommer tilbage som en dygtigere og mere livsklog medarbejder. Man kommer fx ofte tilbage med en anden ydmyghed til livet med en anden forståelse for andre mennesker under pres. Og man får en anden modenhed, der ofte gør, at man kan tage nuancerede beslutninger,” siger HR-direktøren.

I Nestlé Danmark, hvor virksomheden på seks år har opnået at have lige mange mænd og kvinder på alle lederniveauer – og opnået ligeløn – har man bevidst taget alder ud af ligningen, når lederstillinger skal besættes, fordi alder rammer kvinders karrieremuligheder.
Vi har valgt ikke at arbejde med alder, når vi besætter lederstillinger hos os. For en kvinde, der får 2-3 børn, er måske på stand by i karrieren i op til fem år, når man også medregner den stilstand i karrieren, som en graviditet ofte fører med sig. Vi havde før lidt den opfattelse, at havde man ikke nået mellemlederniveau som 35-årig, ’så var man nok ikke lederpotentiale.’ Det lavede vi radikalt om ved ikke at se på alder, men kun på kompetencer, personlighed og vilje,” siger Mikala Larsen.

Nu er der fuld transparens om udvælgelseskriterierne til lederstillinger i Nestlé. 

 

Studerende på barsel er en fordel

Det samme syn på barsel bør også gøre sig gældende ved ansættelse af nyuddannede, mener Mikala Larsen.
Nestlé Danmark møder mange danskere hvert år til rådgivningssamtaler om deres karriere og om jobsøgning, og en af dem er en dygtig ung kvinde, der blev gravid under den sidste del af studiet. Hun fik alligevel gode karakterer og ledede nærmest sin studiegruppe. Men hun kunne ikke få job bagefter, fordi hun "manglede erfaring!"


Det mener Mikala Larsen er helt forkert:
En studerende på barsel er mindst lige så godt som to år på udenlandsk universitet, og det er mindst lige så godt som erhvervsarbejde under studiet. Jeg vil endda sige, at en relativ tidlig graviditet er en fordel. For det at blive forælder er et ansvar, der udvikler mennesker, og det giver følelsesmæssig robusthed, livserfaring og opbygger en evne til at se nuanceret på problemstillinger, så man kan tage bedre beslutninger. Hende, vi mødte, viser netop med sit eksempel styrke, prioriteringsevne og sans for strukturering under svære vilkår. Det burde dem, der ansætter, belønne. Det er en styrke – og bestemt ikke en svaghed,” siger Mikala Larsen.


Hun opfordrer derfor til, at arbejdspladser tager en intern debat om, hvilke værdier og egenskaber, der skal præge dels rekrutteringen af nye medarbejdere, dels udvælgelsen af ledere. For kvinder betaler ofte en høj pris i Danmark, som det er nu.
Jeg håber også, at den debat ikke kun bliver intern, men også kommer ud i offentligheden. At virksomheder vil komme mere på banen i ligestillingsdebatten og i den sammenhæng også være med til at præge debatten om, hvad en barsel i virkeligheden er – nemlig en gave til såvel forældre som arbejdspladser,” siger HR-direktøren.