Sort by
Sort by

Nestlé på Danmarks madspildsdag: Vi producenter kan gøre meget mere

food waste

"Når vi producenter tager en råvare for at bruge den fuldt ud – hvor gode er vi så egentlig?”


Det spørger Regine Kimmer Jørgensen om. Hun er nordisk logistikchef i Nestlé, der er verdens største fødevarevirksomhed. Spørgsmålet falder på verdens madspildsdag 29. september – den dag, der også er erklæret for den nationale madspildsdag i Danmark af Mogens Jensen, Minister for Fødevarer, Fiskeri og Ligestilling og Minister for Nordisk Samarbejde. Madspild blev for alvor sat på Danmarks og den globale dagsorden af Selina Juul, da hun i 2008 stiftede af Stop Spild Af Mad. 


I Danmark var Nestlé Denmark en af medstifterne af “Danmark Mod Madspild”, der er initieret af Salling Group. Initiativet blev senere overdraget til ONE\THIRD under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, og ONE\THIRD har Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet, som formand.


Navnet ONE\THIRD henviser til den alarmerende kendsgerning, at en tredjedel af al produceret mad går tabt fra jord til bord.


”Fødevareproducenter kan blive bedre til at få mere ud af fødevarerne – fx i samarbejde med NGO’er eller opfindsomme iværksættere. Vi ser udnyttelse af fødevarer som et meget, meget vigtigt spørgsmål, når vi taler madspild. Fødevareindustrien har i mange år været god til at finde nye måder at bruge mange dele fra råmaterialer, der ikke ender i deres hovedprodukter eller til at bruge overskud fra produktionen. Vi begyndte fx Nestlé med at udvikle et kaffemærke i 1930 på initiativ af den brasilianske regering for at hjælpe med at bruge det betydelige overskud af den årlige brasilianske kaffehøst på en god måde. Det endte som Nescafé, som udelukkende er baseret på kaffebønner. Men vi alle i branchen kan være betydeligt bedre til at udnytte råvarerne,” understreger logistikchefen.


Regine Kimmer Jørgensen efterlyser systemer, der forbinder udbud og efterspørgsel i hele forsyningskæden meget mere præcist:
”Vi bør i hele fødekæden – fra jord til bord– være bedre til at planlægge mængden af råvarer og slutprodukter, så kæden ikke producerer og sælger for meget. Alle optimerer deres egen del af kæden. Det er ikke nok. Vi skal alle i kæden arbejde bedre sammen og være mere åbne og gennemsigtige over for hinanden med data. Udbuddet og efterspørgslen kunne passe meget bedre, hvis hver del af kæden vidste det nøjagtige behov fra den næste del i kæden. Der burde være en global stemme for fødevareudnyttelse, ”siger Regine Kimmer Jørgensen.

Hun foreslår mere brug af blockchain-teknologi, AI (kunstig intelligens) og måske brug af Internet Of Things til at løse denne enorme globale udfordring.


”Men regeringer kan også gøre mere,” siger logistikchefen. ”De har en opgave som hjælp til at registrere mængden af madspild og til at planlægge ud fra nationale data. Hvad der kan måles, kan vi gøre noget ved.”
Yderligere information fås hos Martin Broberg, kommunikationschef i Nestlé Danmark: [email protected] 

Nestlé er verdens største fødevarevirksomhed og er også den virksomhed, der investerer mest i fødevareforskning, nemlig ca. 11 mia. kr. om året. Nestlé er til stede i 189 lande i verden og har 328.000 medarbejdere, hvoraf 5.000 arbejder med forskning og udvikling. Nestlé omsætter årligt for ca. 650 mia. kr. Virksomhedens formål er at øge livskvaliteten og bidrage til en sundere fremtid. Nestlé tilbyder en bred vifte af produkter og serviceydelser til mennesker og kæledyr gennem hele deres liv. Nestlés mere end 2.000 mærker spænder fra globale brands som NESCAFÉ, Nespresso, Nesquik, After Eight, Purina Petfood, NAN, Cheerios og KitKat til lokale favoritter som fx OSCAR. Nestlé bygger sin strategi på ernæring, sundhed og velvære. Nestlé har hovedkontor i den schweiziske by Vevey, hvor den blev grundlagt for mere end 150 år.